Incasso beter uitvoerbaar met behulp van social media

Het gebruik van social media zoals Twitter en Facebook blijft almaar stijgen. Zowel privé als zakelijk blijkt het een fantastisch middel om contacten te onderhouden of nieuwe zakelijke contacten aan te boren. Na enkele jaren van versturen en delen van onschuldige privéberichtjes is gebleken dat deze sociale netwerken ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Eén van die doeleinden is het traceren van wanbetalers. Op deze wijze lukt het schuldeisers steeds vaker de debiteur op te sporen en de onuitvoerbaar lijkende incasso alsnog doorgang te laten vinden.

Incasso regelen via Facebook

Het besef is nog niet helemaal doorgedrongen. Via met name Facebook zijn notoire wanbetalers eenvoudig te traceren. Schuldeisers zijn verbaasd over het gemak waarmee de onwelwillende klant via dit medium is op te sporen. De huidige generatie (en dan vooral de jongeren) zetten zonder enige schroom alle persoonlijke informatie online. Als je niets te verbergen hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Al is niet iedereen het daar mee eens. Maar dat is weer een andere discussie. Mensen melden op Facebook elk uur waar ze zijn, wat ze doen en hoe laat ze weer vertrekken naar een volgende afspraak. Ook de melding dat men voor 14 dagen naar Turkije vertrekt, zie je regelmatig terug in de diverse gesprekken die worden gevoerd. Voor crediteuren (en in sommige gevallen ook voor inbrekers) biedt dit enorme mogelijkheden.

Veel wanbetalers zijn – op welke wijze dan ook – vindbaar op internet. Schuldeisers horen en lezen via de social media waar de wanbetaler uithangt, wat hun manier van leven is en hoe zij hun geld spenderen. Een confrontatie is dus aanstaande. Doorgaans gebeurt dit (als de schuldeiser slim is, tenminste) op een voor de wanbetaler ongeschikt en pijnlijk moment. De wanbetaler bevindt zich bijvoorbeeld ergens met familie en kennissen op een locatie die achteloos gemeld is op Facebook, en voilà…daar is de schuldeiser. De huidige sociale netwerken kunnen op deze wijze een oplossing bieden voor particulieren en ondernemingen die nog een aanzienlijk bedrag te goed hebben.

Incasso en privacywetgeving

Veel schuldeisers of incassobureaus gaan nog een stapje verder. Het fenomeen Facebook biedt ons soms de mogelijkheid gesprekken te volgen die door anderen worden gevoerd. Dat maakt het eenvoudig om een openstaande schuld van betreffend persoon kenbaar te maken binnen een grote groep mensen. Dat kan er dus voor zorgen dat alle vrienden en kennissen op Facebook – je zult er maar 300 hebben – op de hoogte worden gebracht van jouw financiële handel en wandel. En als dat niet helemaal pluis is, dan weet iedereen in jouw nabije omgeving hoe het met jou gesteld is. Het is de vraag of het juridisch gezien rechtmatig is. Maar veel schuldeisers hebben hier lak aan en willen de incasso graag geïnd zien. De kans dat de debiteur je voor de rechter daagt, is tenslotte uitermate klein te noemen.

Kortom: voor dit soort doeleinden zijn social media uitermate geschikt. Maar alles valt of staat uiteindelijk bij de hoeveelheid informatie die de wanbetaler online zet. Zo lang men onverstandig omgaat met het publiceren van persoonlijke gegevens is het voor vele schuldeisers tamelijk eenvoudig hen op te sporen. De kans dat de langverwachte incasso van het openstaande bedrag alsnog plaatsvindt, is hiermee aanzienlijk gegroeid.